Tofu, bok choy a palacinkoplacky s jarnou cibuľkou



Tofu, bok choy a palacinkoplacky s jarnou cibuľkou

Suroviny:

Placky:
  • 3 hrnčeky hladkej múky + na podsypanie
  • 1 hrnček horucej vody
  • 1/2 hrnčeka studenej vody
  • soľ
  • olej (dala som kokosový)
  • jarná cibuľka (dala som asi 5 cibuliek)
Tofu:
  • 300-400g bieleho tofu
  • 2 lyžičky strúhaného zázvoru
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • šalotka
  • limetka
  • 2 lyžice sladkej čili omáčky
  • 4 jarné cibuľky
  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • 3 lyžice sezamového oleja
  • 3 lyžice mirinu
  • omáčka ktorá zostane po príprave bok choy
  • sezamové semienka
Bok choy:
  • 400g bok choy (mala som ten so zelenším hlúbikom, neviem či sa vola inak, možno šanghajsky)
  • 5 lyžic sójovej omáčky
  • 2 lyžičky hnedého cukru
  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • hrnček vody
Postup:

Receptov, postupov na "scallion pancakes" je na nete strašne vela. Ja som si nakoniec vybrala tento.
Do misy dáme tri hrnčeky múky. Vodu zohrejeme a horúcu pridáme k múke. Varechou premiešame. Pridáme studenú vodu a opäť premiešame. Potom cesto vymiesime rukami na pomúčenej doske.Cesto by malo byť hladké, pružné. Prikryjeme ho misou a odložíme bokom aspoň na 20-30 minút.

Tofu zaťažíme (tiež 20-30minút) medzi papierovými obrúskami, aby sme dostali preč prebytočnú tekutinu. Ja som všetko naukladala na seba -tofu na doske prikrila doskou s cestom a ešte zaťažila mažiarom.


Marinádu na tofu pripravíme zmiešaním sójovej omáčky, sezamového oleja, mirinu, čili omáčky a limetkovej šťavy. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a jarnu cibuľku (len svetlejšiu časť), nastrúhaný zázvor a cesnak.



Tofu nakrájame na maličké kocky a zmiešame s marinádou. Odložíme bokom. Občas premiešame.


Prichystáme cibuľu do placiek. Nakrájame ju nadrobno (aj zelenu časť).


 Cesto na placky krátko prehnetieme a rozdelíme na 12 častí.

 Každú časť rozvaľkáme, potrieme olejom, osolíme a posypeme jarnou cibuľkou.

Zrolujeme...

... a zatočíme "na slimaka" :)
 
                                     

 Cesto dlaňou sploštíme..

 ...a rozvaľkáme. Skušala som spravit hrubšie aj tenšie. Mne viac chutia tie trochu hrubšie. Placky postupne vyprážame v panvici s trochou rozpáleného oleja.

Bok choy umyjeme a prerežeme na polovice.

Vodu, sójovku, olej, prelisovaný cenak a cukor zmiešame a vo vyššom hrnci necháme zovrieť. Do vriacej vody postavíme bok choy hlúbikom nadol. Hrniec prikryjeme oheň zmiernime a bok choy varíme, paríme cca 5 minút.

Tofu opražíme na rozpálenej panvici, alebo woku. Pridáme ochutenú vodu v ktorej sa varil bok choy, necháme a krátko prehrejeme. Odstavíme. Pridáme nasucho opražené sezamové semienka a nakrájanú zelenú časť jarnej cibuľky.








BOKCHOY 2 




A pridávam ešte ďalší výborný veľmi podobný spôsob prípravy bok choy.

Suroviny:
  • 400g bok choy
  • sezamový olej
  • 5 lyžíc sójovej omáčky
  • 1 lyžičky hnedého cukru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/3 hrnčeka vody

Postup:
Bok choy umyjeme, osušíme a prerežeme na polovice. Panvicu potrieme sezamovým olejom, rozpalíme. Rozložíme do nej bok choy reznou stranou nadol. Krátko, prudko opražíme dozlata. Prilejeme omáčku z vody, sójovej omáčky, cukru a cesnaku. Panvicu prikryjeme a bok choy paríme 2-3 minúty.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.

© Fazuľky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena