Polenta s karamelizovanou cibuľou


Polenta s karamelizovanou cibuľou 


Suroviny:
  •   koreňová zelenina
  •  750 - 800 ml vody
  •  1/2 hrnčeka kukuričnej krupice
  •  500 g cibule
  •   soľ
  •  2 lyžičky hnedého cukru
  •  1 - 2 lyžice lahôdkového droždia
  •   šampiňóny
  •   olej
  •   čierne korenie
  •  rozmarín
Postup:

Z koreňovej zeleniny uvaríme nesolený silný vývar. 
Cibuľu prekrojíme na polovice, potom na mesiačiky. Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja. Cibuľu  pridáme do panvice. Na slabšom plameni pomaly karamelizujeme. Občas premiešame. Po cca 10 minútach jemne osolíme. Cibuľa pomaličky hnedne, stráca objem. V závislosti od množstva cibule a veľkosti panvice to trvá 40- 60 minút. Keď ma cibuľa peknú zlatohnedú farbu pridáme 2 lyžičky hnedého cukru. Premiešame a po cca 5 minútach prilejeme 3-4 lyžice vývaru a chvíľu deglazujeme. Odstavíme.
Z vývaru vyberieme koreňovú zeleninu a do horúceho vsypeme 1/2 hrnčeka kukuričnej krupice. Metličkou rozmiešame. Za častého miešania varíme na miernom plameni cca 30 minút. Podľa potreby pridávame vodu. Ak použijete jemnú alebo instantnú krupicu tento čas sa skráti na 8-10 minút. Polentu odstavíme, pridáme karamelizovanú cibuľu a podľa chuti 1-2 PL lahôdkového droždia. Premiešame. Ak máme nesolený vývar možno bude treba polentu dosoliť. 
Šampiňóny nakrájame na plátky. Na panvici potretej olejom ich opekáme do hneda. Rozmarínové lístky nasekáme a pridáme k hubám. Krátko spolu orestujeme a odstavíme. Dochutíme čiernym korením a soľou. So soľou opatrne, pretože chuť polenty je naozaj výrazná.

 

2 komentárov:

  1. kde zoženiem lahodkové droždie ?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja ho kupujem v bioobchodoch, obchodoch so zdravou vyzivou..

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

© Fazuľky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena