Marcipánové guľky
Suroviny:
Mandľový marcipán:
- 150 g mandlí
- 80 g trstinového cukru
- 1/2 - 1 lyžičky ružovej vody
Pistáciový marcipán:
- 50 g pistácií
- 50 g mandľového marcipánu
Lieskovcovo - kakaová hmota:
- 100 g lieskových orieškov
- 50 g trstinového cukru
- kakao
- 80 g horkej čokolády
Poleva:
- kakaové maslo
- horká čokoláda
Postup:

Odvážime si oriešky. Všetky som mala nelúpané. Mandle a pistácie zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme 1 - 2 minúty postáť. Vodu zlejeme a oriešky ľahko zbavíme šupiek. Rozložíme na papierový obrúsok a necháme v teple uschnúť.

Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme cca 8 minút. V polovici pečenia plechom zatrasieme aby sa oriešky otočili. Po upečení presypeme na utierku. Zabalíme do batôžka a pošúchame, čím sa zbavíme šupiek (na šúpanie orieškov je dobré mať jednu staršiu utierku, lebo vyprať sa to snáď ani nedá..)

Ak sú mandle a pistácie vlhke necháme ich chvíľu dosušiť v teplej, vypnutej, otvorenej rúre.
Mandľový marcipán:
Pripravíme si trstinový cukor (kvôli farbe marcipánu je lepší svetlejší, napr Albert Bio) a ružovú vodu.

Ak je trstinový cukor kryštálový, Rozmixujeme ho na práškový.
Cukor z mixéra vyberieme. Vložíme mandle a čo najviac rozmixujeme. Pridáme cukor a trochu ružovej vody.

Mixujeme kým sa nevytvorí pevná hladká hmota - marcipán. Z marcipánu odoberieme 50g, zvyšok zabalíme do fólie a odložíme bokom.
Pistáciový marcipán: Do mixéra teraz vložíme pistácie. Rozmixujeme. Pridáme 50g mandľového marcipánu. Mixujeme kým sa nevytvorí hladká, pevná pistáciovo - marcipánová hmota. Hmotu zabalíme do fólie a odložíme bokom.
Lieskovcovo - kakaová hmota:
V hrnci upálime cukor na karamel.Pridáme lieskové oriešky. Premiešame, aby sa oriešky obalili karamelom. Vylejeme na podložku s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.

Preložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí krémová hmota. K orieškovému krému pridáme 80g horkej čokolády. Podľa potreby pridáme kakao. Hmotu vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladu stuhnúť.
Príprava bonbónov:
Z pistáciového marcipánu tvarujeme malé guľky. Všetky hmoty sú naozaj dosť olejové - mne sa dobre "guľkalo" dlaňou na papierovom obrúsku.

Vyšlo mi ich presne 30. Pistáciové guľky obalíme v lieskovcovo - kakaovej hmote. Na záver ich obalíme v marcipáne. V hrnčeku nad parou roztopíme kakaové maslo s čokoládou. Marcipánové guľky namáčame a necháme stuhnúť.

Ja som guľky uložila do vzduchotesnej krabičky na chladné miesto.
Tak to je dokonalé!
OdpovedaťOdstrániťDakujem Kristýna :)
OdpovedaťOdstrániťTo vypadá skvěle! :)
OdpovedaťOdstrániťJáj, tie sú dokonalé...rada by som ich vyskúšala, len nemám všetky suroviny.....ale možno raz....
OdpovedaťOdstrániťDakujem :)
OdpovedaťOdstrániť