Marcipánové guľky


Marcipánové guľky
 
Suroviny:

Mandľový marcipán:
  •  150 g mandlí
  •  80 g trstinového cukru
  •  1/2 - 1 lyžičky ružovej vody

Pistáciový marcipán:
  •  50 g pistácií
  •  50 g mandľového marcipánu

Lieskovcovo - kakaová hmota:
  •  100 g lieskových orieškov
  •  50 g trstinového cukru
  •  kakao
  •  80 g horkej čokolády

Poleva:
  •  kakaové maslo
  •  horká čokoláda

Postup: 

Odvážime si oriešky. Všetky som mala nelúpané. Mandle a pistácie zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme 1 - 2 minúty postáť. Vodu zlejeme a oriešky ľahko zbavíme šupiek. Rozložíme na papierový obrúsok a necháme v teple uschnúť.
Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme cca 8 minút. V polovici pečenia plechom zatrasieme aby sa oriešky otočili. Po upečení presypeme na utierku. Zabalíme do batôžka a pošúchame, čím sa zbavíme šupiek (na šúpanie orieškov je dobré mať jednu staršiu utierku, lebo vyprať sa to snáď ani nedá..)
Ak sú mandle a pistácie vlhke necháme ich chvíľu dosušiť v teplej, vypnutej, otvorenej rúre.
Mandľový marcipán: 
 Pripravíme si trstinový cukor (kvôli farbe marcipánu je lepší svetlejší, napr Albert Bio) a ružovú vodu.
Ak je trstinový cukor kryštálový, Rozmixujeme ho na práškový.
Cukor z mixéra vyberieme. Vložíme mandle a čo najviac rozmixujeme. Pridáme cukor a trochu ružovej vody.
Mixujeme kým sa nevytvorí pevná hladká hmota - marcipán. Z marcipánu odoberieme 50g, zvyšok zabalíme do fólie a odložíme bokom.
Pistáciový marcipán: Do mixéra teraz vložíme pistácie. Rozmixujeme. Pridáme 50g mandľového marcipánu. Mixujeme kým sa nevytvorí hladká, pevná pistáciovo - marcipánová hmota. Hmotu zabalíme do fólie a odložíme bokom.

Lieskovcovo - kakaová hmota: 
V hrnci upálime cukor na karamel.Pridáme lieskové oriešky. Premiešame, aby sa oriešky obalili karamelom. Vylejeme na podložku s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
Preložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí krémová hmota. K orieškovému krému pridáme 80g horkej čokolády. Podľa potreby pridáme kakao. Hmotu vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladu stuhnúť.
Príprava bonbónov: 
 Z pistáciového marcipánu tvarujeme malé guľky. Všetky hmoty sú naozaj dosť olejové - mne sa dobre "guľkalo" dlaňou na papierovom obrúsku.
Vyšlo mi ich presne 30. Pistáciové guľky obalíme v lieskovcovo - kakaovej hmote. Na záver ich obalíme v marcipáne. V hrnčeku nad parou roztopíme kakaové maslo s čokoládou. Marcipánové guľky namáčame a necháme stuhnúť.
Ja som guľky uložila do vzduchotesnej krabičky na chladné miesto.













 

5 komentárov:

Používa službu Blogger.

© Fazuľky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena