Hráškové výhonky



Hráškové výhonky

Sladké, šťavnaté a hlavne rýchlo vypestované aj v malom priestore. Celoročne :)

Ako na to?

Celý suchý hrach namočíme na 24 hodín. Ja mu doprajem filtrovanú vodu. Potom vodu zlejeme a hrášok necháme trochu naklíčiť. Deň postačí. Klíčime v tme, hrášok aspoň 2 krát denne prepláchneme.





Pripravíme si nejakú vhodnú nádobu. Stačí nejaká dóza z balenej zeleniny či húb. Na dne nádoby spravíme dierky.



Na dno navrstvíme trochu hliny, kompostu...  Jemne pritlačíme, navlhčíme (rozprašovačom).Rozložíme hrášok a  zasypeme ho hlinou. Opäť navlhčíme. Ak máme nádobu s takým  plastovým priesvitným vrchnákom, v akom občas predávajú napríklad paradajky, tak môžeme nádobu aj prikryť - prvé dni hrášku také mini parenisko len prospeje.



Ja hrášok pestujem v miniskleníčku z IKEA, hlavne preto aby mi ho mačky nezničili. V nádobách udržiavame hlavne prvé dni vlhkú pôdu. Vždy polievam rozprašovačom.



A takto pekne hrášok rastie. Po cca 2 - 3 týždňoch je pre mňa taký akurát.


Hráškové výhonky jem často surové, hodia sa do stir-fry, k prívarkom, do sendvičov, k cestovinam....

Ako inšpiráciu pridávam recept na superrýchle ryžové rezance s hráškovými výhonkami.






Rezance so shiitake a hráškovými rezancami

Suroviny pre 2 osoby: 


  • 100 g ryžových rezancov
  • 100 g húb shiitake (aj hliva ustricová je výborná )
  • 50 g hráškových výhonkov
  • 2 jarné cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • sezamový olej
  • 4 lyžičky sójovej omáčky
  • 2 lyžičky sladkej čili omáčky
  • 1 lyžička mirinu
  • soľ
  • 100 ml vody
  • opražené sezamové semienka     



Postup:

Rezance ponoríme do misky so studenou vodou a odložíme bokom.
Bielú časť cibuľky nakrájame na krúžky a pražíme na oleji v panvici, alebo woku. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Opražíme.
Pridáme nakrájané huby a pražíme kým huby nezmäknú . Shiitake sú hneď, hliva potrebuje pár minút navyše.Pridáme hráškové výhonky. Po chvíľke, keď hrášok trochu zvedne, ale ostane chrumkavý, vyberieme z vody rezance a pridáme ich do panvice.
Zalejeme vodou zmiešanou so sójovkou, čili omáčkou, mirinom a soľou. Po minútke odstavíme pridáme nakrájanú zelená časť cibuľky a posypeme sezamovými semienkami.















0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.

© Fazuľky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena