Rizoto s bôbom a šťavelom
Suroviny:
- olivový olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3/4 hrnčeka ryže arborio
- 1/2 hrnčeka suchého bieleho vína
- 2 - 3 hrnčeky silného nesoleného zeleninového vývaru (horúci)
- 2 hrste mladých listov šťavelu (cca 2 hrste)
- čerstvý bôb (cca 2 hrste)
- soľ
- čierne korenie
- petržlenová vňať
Príprava bôbu
Bôb najprv vyberieme zo strúčikov. Najjednoduchšie je potiahnúť zbytok stonky smerom dole a strúčik "rozzipsovať ". V hrnci privedieme do varu osolenú vodu a bôb minútu povaríme. Ihneď schladíme v ľadovej vode. Potom odstránime vrchnú šupku a bôb odložíme bokom.
Rozoto:
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu (cca 5 minút). Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a ešte minútu popražíme. Pridáme ryžu a pražíme kým na okrajoch nezosklovatie. Ryžu podlejeme vínom. Na miernom ohni varíme, miešame kým sa tekutina neabsorbuje. Podlejeme naberačkou vývaru a jemne osolíme. Ďalšiu naberačku pridáme až keď sa vývar absorbuje. Priebežne miešame. Postup opakujeme, kým nie je ryža uvarená. Rizoto odstavíme a do horúceho zamiešame šťavel. Na záver pridáme pripravený bôb, soľ, čierne korenie podľa chuti a ihneď podávame.
0 komentárov:
Zverejnenie komentára