Špaldové žemle a cibuľová nátierka



Špaldové žemle a cibuľová nátierka

Suroviny:

Žemle:
  •  1 hrnček teplej vody
  •  2 lyžice rastlinného mlieka
  •  2 lyžice olivového oleja
  •  1 a 1/2 lyžičky soli
  •  1 lyžička hnedého cukru
  •  3 hrnčeky špaldovej múky
  •  20 g droždia

Na potretie:
  •  1 strúčik cesnaku
  •  3 lyžice olivového oleja
  •   soľ

Cibuľová nátierka:
  •  1 kg cibule
  •  3 lyžic oleja
  •  2 - 3 lyžice lahôdkového droždia
  •  250 g rastlinného tuku (alsan)
  •  soľ

Postup: 

Cesto na žemličky som vymiesila v pekárni na chlieb. Všetky suroviny dáme do pekárne v poradí v akom sú napísané. Nenechávame ho v pekárni kysnúť. Preložíme ho na dosku, vytvarujeme guľu a prekrojíme ju na 8 častí.
Každú časť ľubovoľne dotvarujeme, rozložíme na plech, prikryjeme napr. potravinárskou fóliou a na teplom mieste necháme vykysnúť cca 45 minút.Pred pečením žemličky nožom ozdobíme - narežeme. Potierame ich zmesou oleja, soli a cesnaku. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 15 - 20 minút.
Na cibuľová nátierku (na úvodnej fotke tá viac vzadu) potrebujeme karamelizovanú cibuľu. Cibuľu nakrájame a v panvici s olejom na malom ohni pomaly karamelizujeme  podľa potreby cca 40-60 minút . Občas premiešame, po prvých 10tich minútach môžeme cibuľu jemne posoliť.Hotovú cibuľu necháme vychladnúť. Do mixéra dáme tuk a 2/3 cibule. Rozmixujeme na hladkú pomazánku. Pridáme soľ a lahôdkové droždie.
Na záver ešte pridáme zvyšnú cibuľu, krátko premixujeme aby v nátierke ostali kúsky cibule. Hotovú pomazánku odložíme do chladničky. Nátierku - cibuľkové maslo stačí robiť z polovičnej dávky. Je toho naozaj dosť a natiera sa len v tenkej vrstve.










1 komentárov:

  1. Cibuľovú nátierku urobím. Alsan bio som kúpila nedávno prvýkrát a veľmi milo a príjemne som prekvapená jeho chuťou :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

© Fazuľky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena