Kešu mozzarella, šalat caprese s balzamikovým kaviarom




Kešu mozzarella, šalát caprese s balzamikovým "kaviárom"

Môj druhý mozzarellový pokus. Keď som mozzarellu pripravovala prvý krát, bola z kokosového mlieka. Recept sa na opakuje na mnohých stránkach. Konzistencia bola fajn, ale mne prekážala ta kokosová chuť.
Tento druhý pokus je však o niečom inom. Mozzarela podľa mojich predstav. Recept je od Miyoko, autorky knihy Artisan vegan cheese. Tento recept je voľne prístupný na jej stránke
Dočítala som sa, že recept na "roztápavú" mozzarelu je iný (s olejom). Mne sa páči ako sa v teple správa aj tato verzia mozzarelly. A hlavne ako chutí :) Pravdou ale je, že tuhne trochu rýchlejšie než by som chcela.
.
Suroviny:

Mozzarella:
  • 1 hrnček sójového jogurtu
  • 1 hrnček nepražených, nesolených kešu
  • 1 hrnček vody
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 3 lyžice tapiokovej múky
  • 1 lyžica agar agar prášku  
 

Balzamikový kaviár :
  •  150 ml balzamikového octu 
  • 1 lyžička agar agar prášku
  • olivový olej
 
Šalát : 
  • kešu mozzarella
  • paradajky
  • bazalka
  • soľ
  • čierne korenie
  • balzamikový kaviár
  • olivový olej    

Postup: 

Mozzarella:
Kešu namočíme na 8 hodín v čistej vode. Potom ich prepláchneme a spolu s jogurtom, 1/2 hrnčekom vody a soľou rozmixujeme dohladka. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme jogurtové kultúry pracovať pri izbovej teplote 12-24 hodín.
Pridáme - zašľaháme tapiokovú múku.
V hrnci premiešame vodu a agar, privedieme k varu a v zakrytom hrnci varíme 3-4 minúty. Zložíme z ohňa. Metličkou miešame a zároveň pridávame jogurtovú zmes. Opať dáme na sporák a varíme na strednom ohni. Miešame drevenou vareškou. Odstavíme, keď je hmota hustá, naťahovacia, hladká a odlepuje sa od stien hrnca.
Pripravíme si misu s ľadovou vodou. 
Naberačkou na zmrzlinu odoberáme z hmoty a púšťame guľky do ľadovej vody. Necháme stuhnúť v chladničke, vo vode cca 30 minút.

Balzamikový kaviár:
Postup je rovnaký ako pri výrobe ovocného kaviáru.  Presný postup je v tomto videu.


Šalát caprese:
Tu snáď postup ani písať nemusím :)






15 komentárov:

  1. Zirafninka, akoze, ty si uplna hviezda. Ked som ukazovala drahemu, ze kukaj to su veganske recepty, tak neveril :) ani ja niekedy nemôzem uverit. Perfektne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na syr z kešu sa už dlho chystám, perfektnééééééééé. Vzdávam hold :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skusim to do leta, kym budem mat vlasnte paradajky, zvladnut rovnako dokonale, ako to predvadzas :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak na tu kesu mozzarellu len otvaram oci :-O Perfektne.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dakujem Vam vsetkym. Aj ja sa uz tesim na mozzarellu k slnieckovým paradajkam.. Az vtedy to bude ozajstny caprese salat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dnes nakúpim a pustím sa do toho :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, je to perfektní!!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ...a ještě otázečka... Dá se nahradit nějak tapioková mouka? Nikde jsem ji neviděla. :-( Díky.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dakujem. To veru odskusane nemam. Ale niekto sa pytal na kukuricny škrob ako nahradu za tapiokovu muku na tej povodnej stranke. Pisali tam ze by to mohlo fungovat, len to asi bude menej tahave. Ale ci to niekto skusal, to neviem...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Opravdu lžíce agaru? Zná se mi to celkem hodně.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ano, naozaj lyzica agaru. V povodnom recepte je to tak. Nic som nemenila.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. jak dlouho pak vydrží v ledničce?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. pre BB: neskusala som... zjedli sme ju v priebehu dvoch dni. Zuzka z www.laskanatanieridva.blogspot.sk ju aj mrazila.

    OdpovedaťOdstrániť

Používa službu Blogger.

© Fazuľky, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena